En ny vej for stamcelleterapi

Det startede som en ide, men ledte til et samarbejde mellem adskillige hospitaler i det Baltiske Hav området og resulterede i opbyggelsen af en database for stamceller.

Ideen og problemet

Som så ofte i livet, er det afgørende at stille de rigtige spørgsmål. I en samtale mellem en leder fra Stryker Trauma GmbH og en professor fra UKSH Clinic I Lübeck, spurgte Niels om kæbeben ikke let kunne genopbygges ved hjælp af stamceller. Dette ville gøre behandlingen af komplicerede brud meget lettere.

Denne diskussion vakte intesse hos Professor Arndt-Peter Schulz som derefter begyndte at forske.

Han opdagede at heling af knogler ved hjælp af stamceller er muligt, men sjældent brugt på grund af den vanskelige adgang til materialer der indeholder stamceller. Dette undrede ham, fordi som kirug kasserer han knoglemarv og knoglestykker dagligt, som indeholder denne værdifulde ressource. Sikke et spild!

Løsningen fandtes i et samarbejdsprojekt mellem adskillige partnere

Professor Arndt-Peter Schulz søgte efter kompetente partnere der kunne hjælpe med at finde løsning til hvordan dette biomateriale kunne indsamles, opbevares og gøres tilgængeligt for forskning. Sådan blev det tysk-danske samarbejdsprojekt BONEBANK skabt, med det mål at at bane vejen for nye stamcelleterapier.

Det var afgørende at have kompetente partnere, der respekterede og stolede på hinanden. Et netværk af medicinsk teknologi, bioteknologi og lægemidler medbragte et gennembrud.

Resultater der skiller sig ud

I projektet udviklede partnerne i fælleskab en unik værdikæde i den tysk-danske grænseregion ud fra den innovative ekstraktion af knoglemarvsceller til opbevaring i grænseskridende biobanker og til udnyttelse af regionale forskningsinstitutter og virksomheder. Projektpartnerene udviklede også en process for udvindelse af knoglestamceller fra rutineoperationer. Prototypen for en ny ekstraktion enhed blev også udviklet og patenteret. Nu eksisterer der en processkæde for transpotering af knoglemateriale fra operationsbordet til laborietoriet hvor stamcellerne bliver isoleret. De fjernede celler opbevares under forskellige betingelser og deres egenskaber vurderes. En specielt udviklet databasesoftware tillader dataoverførsel af celleprøver mellem deltagende hospitaler.

Efter projektets afslutning er der nu tilgængelig en grænseskridende, juridisk kompatibel (Good Manufacturing Practice, forkortet GMP) procedure til fjernelse, opbevaring, brug og kvalitetskontrol af knoglematerialet. En interessantgruppe repræsenterer også aktivtiteterne relateret til stamceller og knogleheling.

Dette projekt var kun muligt på grund af et samarbejde mellem klinikker og virksomheder i grænseområdet som bidrog med deres know-how.

Projektets hjemmeside: https://www.bonebank.eu/

Der er mange virksomheder og institutter i den tysk-danske grænseregion som arbejder med stamceller, knogleheling og tilsvarende terapier. For at forenkle netværket mellem disse regionale kompetencer, har Life Science Nord udviklet en online søgefunktion. Efter registrering, kan du få adgang via: https://www.lsnxchange.de/
Kontact person: Robert Wendlandt, UKSH